Ajuntament de Sant Rafael del Riu

Rutes turístiques

RUTA DE MOLINS I MASOS

Al llarg dels anys anem perdent la nostra història, com si el temps fora esborrant molins, corrals i masies; conjunt de cases que antigament bullien de gent i que hui estan com a dormides, esperant que algú es recorde d'elles i que s'atrevisca a comptar la seua història.

Hui la majoria d'estos molins i masies es troben en ruïnes,però no per això han perdut el seu encant. En esta ruta els ensenyem a recordar la seua història.

1. MAS DE FÈSOL. Hui en dia s'utilitza com a magatzem agrari.

2. MAS DELS MACOS. Poc queda que puga recordar que va ser una de les masies més importants de l'època, que va arribar a comptar en les seues terres amb 22 edificis. Hui en dia es troba en ruïnes.

3. MAS DE SAURA. Actualment s'utilitza com a casa de camp.

4. MAS DEL REI.

5. MAS DE l'ESPANYOL.

6. MAS DE MARCELA. Reformat a casa de camp.

7. MAS DE NARANCO. Reformat a casa de camp.

8. MAS DELS BENITES. S'utilitza com a magatzem agrari.

9. MOLÍ CASTELL O d'EN CASTELL. És l'únic molí localitzat en el nucli urbà de la població i un dels edificis més antics de Sant Rafael del Riu. Els seus orígens es remunten al segle XIV, segons la sentència arbitral donada pel Bisbe de Tortosa Berenguer de Prats, sobre la propietat i aprofitament de l'aigua del riu, l'any 1332. En ella es fa referència al molí del senyor Castell, el cognom del qual donaria nom al molí. Va ser originàriament molí fariner i després molí d'oli. Hui es troba en ruïnes.

10. MOLÍ LA ROCA. L'origen d'este molí fariner es remunta al segle XVI i apareix documentat l'any 1587 en un llistat dels béns que participen en la renda feudal de l'Orde de Montesa. És un dels últims molins fariners que va estar en funcionament en el Riu Sénia. Al seu costat es troba un xicotet pont de maçoneria amb dos arcs que s'utilitzava per a franquejar el riu. Hui en dia es troba en ruïnes.

11. MOLÍ CANET. Encara que este molí no siga el més antic del Riu Sénia, sí que és el més significatiu. Va funcionar com a molí fariner
i batan, adscrit a l'Orde de Montesa a principis del segle XVII. Es té constància que l'any 1682 l'Ajuntament de Canet ho arrendava amb totes les seues terres. Es va construir una fàbrica de paper en el segle XIX i en el XX s'aprofitaven les condicions
Naturals per a instal·lar una central hidroelèctrica.Hui en dia és propietat de l'Ajuntament de Sant Rafael del Riu i està a l'espera de la seua restauració.

12. MAS DE CERVERA. Hui en dia s'utilitza com a corral ramader.

13. CORRAL DE RAMADA. El Corral de Ramada destaca per la seua construcció. Construcció feta amb pedres, sense utilitzar cap altre material, anomenada PEDRA EN SEC.

Té una planta en “L” i el sostre de volta, en el que s'aprecien les marques de taulers subjectats per la cintra (motle que s'anava desplaçant per a fer voltes) a l'argamassa (morter fet de calç, arena i aigua). El corral cada vegada se va anar ampliant per a ser utilitzat com a casa per a viure. Actualment es troba en bon estat de conservació.

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Formulari de cerca

Site developed with Drupal